Laulaja & lauluntekijä Marilii

Marilii tiedetään seireenimäisestä laulusoundista ja herkistä tulkinnoista.
Mariliin ensimmäinen single Siivilläin lennän sai ensiesityksensä TV2:n Huvin vuoksi -ohjelman Tähtiputkessa vuonna 1998. Sen jälkeen kappale soi ahkerasti radioissa. Todellinen läpimurto tapahtui vuonna 2000, Marilii lunasti paikkansa suomalaisten radionkuuntelijoiden vastaanottimissa laulamalla "minun sydän on vieläkin sinun".

Vuosien varrella moni asia on muuttunut. Iskelmä on vaihtunut jazziin ja tanssipaikat seurusteluravintoloihin. Rakkaus musiikkiin on säilynyt. Nykyään Marilii säveltää, sanoittaa ja vastaa kappaleidensa tuotannosta yhdessä tuotantoryhmänsä kanssa.
Ensimmäinen albumillinen Mariliin omia kappaleita julkaistiin 12.6.2015 kantaen nimeä OMAT SIIVET KANTAA. Ensimmäisiä vedoksia joistakin albumin kappaleista oli pöytälaatikossa jo useita vuosia aiemmin. Levyn nimikkobiisi taas syntyi aivan viime tipassa ja oli vaarassa jäädä pois koko albumilta."Olin 6-vuotias ja oli eskarin päättäjäiset. Ison salin penkit olivat täynnä ihmisiä ja väkijoukon edessä seisoi pieni tyttö valkoisessa röyhelömekossaan. Mua jännitti. Laitoin silmät kiinni ja avasin suuni. Laulaminen tuntui maailman helpoimmalta ja luonnollisimmalta asialta. Olin ihan kuin radio, se musiikki vaan virtas mun läpi. Mä rakastin sitä, se oli niin mun juttu! Sitä se on edelleen.

Mulla on ollut uskomaton tuuri. Alusta asti olen saanut tehdä töitä monien hienojen musiikin ammattilaisten kanssa ja oppia heiltä sekä keikoilla että studiossa. Kuten suurimman osan meistä, munkin on täytynyt maksaa oppirahani ja kokeilla yhtä sun toista. Ja hei, mä olen todellakin kokeillut yhtä sun toista!

Oman musiikin tekeminen on ollut elämän kokoinen unelma. Siihen on pitänyt kasvaa, kasvaminen ei aina ole ollut kivaa saati sitten helppoa. On pitänyt mokata ja onnistua, luovuttaa ja aloittaa alusta monta kertaa. Olen ylpeä siitä, että mulla on ollut rohkeutta seurata oman sydämeni ääntä. Tänään nautin siitä, että saan tehdä itseni näköistä musiikkia. Voin seistä esittämäni musiikin takana, sillä se edustaa juuri sitä, kuka minä olen."


Ihminen musiikin takana

Marilii, oikealta nimeltään Laura Eklund, on kotoisin Sastamalasta. Pieni, siro, vaalea tyttö lauloi kuin enkeli, soitti pianoa ja harmonikkaa sekä tanssi. Koulu sujui yli 9 keskiarvolla ja vapaa-aikanaan Laura teki töitä kotonaan maatilalla sekä 15-vuotiaasta alkaen kesätöitä lomittajana. Mielessä oli vakaa päätös jonain päivänä elättää itsensä laulaen. Peruskoulun jälkeen Laura muutti Tampereelle, missä hän aloitti Tampereen Yhteiskoulussa ja taustalaulajana erilaisissa kokoonpanoissa. Hannele Laurila huomasi 18-vuotiaan lukiolaistytön lahjakkuuden ja teki levysopimuksen, jonka myötä aloitettiin debyyttialbumin tuotanto. Kaikki ei kuitenkaan ole ollut ihan ruusuilla tanssimista. Keväällä 2014 YLE:n dokumentti Pullopostia lapsuudesta kertoi Mariliin alkoholismin varjostamasta elämästä.

Laura Eklund on toiminut Minnesota-mallisessa päihdehoitolaitoksessa Rehapissa läheisterapeuttina 2012 alkaen, missä hän työskentelee pääasiallisesti alkoholistien läheisten parissa ja kiertää luennoimassa ympäri Suomen. Terapiatyön myötä keikkailu on jäänyt vähemmälle. Vapaa-ajallaan Laura viihtyy yleensä tanssilattialla.


YLE Pullopostia lapsuudesta:Iltalehden artikkeli: